top of page

Grenzen verleggen zonder over je grens te gaan...

Huh, wat? Grenzen verleggen zonder echt over je grens te gaan? Is dat wel mogelijk?


Yes, ik geloof van wel. Ik ben er eigenlijk zeker van want ik doe ik zo vaak zelf, onlangs nog...


Nee, een ballonvaart stond niet op mijn bucketlist. Hoe ouder ik word, hoe meer last ik krijg van hoogtevrees. En hoewel iedereen me verzekerde dat je daar in een luchtballon geen last van hebt, nope, dat geloofde ik niet. No way, je zou me er nooit inkrijgen.

Samen met mijn zus en broer heb ik mijn ouders meer dan een jaar geleden een ballonvaart cadeau gedaan voor hun veertigste huwelijksverjaardag. Door corona- en weersomstandigheden, is die ballonvaart ontelbare keren uitgesteld. Tot 11/11, vorige week...


Mijn zus en broer waren zo enthousiast dat het ook bij mij begon te kriebelen om misschien toch mee te gaan. En hupla, zo geschiedde. Mama en papa waren super verrast en ontzettend blij, maar ik... Haha, kijk mijn gezicht bij het opstijgen.


Echt, ik overdrijf niet wanneer ik zeg dat mijn knieën knikten en mijn handen nat waren. Pure angst in heel mijn lijf. Allerlei monsterlijke gedachten spookten door mijn hoofd, "de bodem van de mand zou doorzakken", "een vogel zou in de brander vliegen", "we zouden iets raken waardoor de ballon zou scheuren"...Gelukkig ben ik ACT-therapeut en herken ik die gedachten. Ze zijn wat ze zijn, namelijk 'gedachten'. Daarnaast was ik in goed gezelschap, mijn familie en ook de piloot. Allemaal lief voor elkaar en heel begripvol voor mij.

Geleidelijk aan ben ik erin geslaagd om mijn adem terug te vinden en rust te voelen. De knikkende knieën verzachtten en de klamme handen droogden op. Ik kon ontspannen en zelfs genieten van het prachtige uitzicht.


Nooit had ik gedacht dat de stilte daarboven me zo zou inpakken. Nooit had ik gedacht dat ik mijn grenzen zo zou verleggen. Nooit had ik gedacht dat ik in een ballon zou varen. Maar op geen enkel moment had ik het gevoel dat ik over mijn eigen grens ging.
De doemscenario's in mijn hoofd waren slechts mijn eigen gedachten. De fysieke reacties die ik voelde, waren heel normaal volgens die gedachten. Ik wist dat ik me daarover eigenlijk geen zorgen moest maken. En ik ken mezelf, ik vertrouw mezelf en ik was in een gezelschap dat ik helemaal kon vertrouwen.


Dus ja, ik heb mijn grens kunnen verleggen zonder over mijn grens te gaan. Ik heb ertegen geduwd, dat wel. Als je stil blijft staan, gebeurt er natuurlijk niets. Dus ja, je moet uit je comfortzone stappen. Maar in de juiste omstandigheden en met de juiste mensen, kan het echt!Ik zet de tips nog even op een rij...

🌤 Gedachten zijn wat ze zijn, jouw gedachten. Maak er niet meer van dan dat.

🌤 Het is normaal dat je lichaam reageert op jouw gedachten. Gedachten zijn namelijk heel sterk en geven een signaal aan je hele lijf.

🌤 Gebruik je zintuigen om de realiteit te ontdekken.

🌤 Zie, hoor, ruik, voel, proef wat er echt is, zonder er een oordeel of gedachte aan te verbinden.

🌤 Blijf bij jezelf en vertrouw erop dat jij sterker bent dan die gedachten in je hoofd.

🌤 Geloof erin dat je ook buiten je comfortzone comfortabel kan zijn.

🌤 Oefen je ademhaling.


Vind je het moeilijk om deze tips in praktijk te brengen? Ik snap dat, makkelijk is het niet, maar het zorgt wel voor heel wat rust. En nog goed nieuws, Temdewolf kan je ondersteunen! Maak snel je afspraak en ontdek of wij een match zijn. Het extra goede nieuws is, dat je tot het einde van het jaar een traject van 5 sessies kan starten aan €300 in plaats van €350. Check de website en boek jouw gesprek.


P.S.: Ook zin gekregen in een ballonvaart? Ik kan https://www.adventure-ballooning.com/ warm aanbevelen. Doe ze mijn groeten!


P.S.S.: Photocredits aan mijn mama en broer 💜

34 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page